0183 - 730469
Gepubliceerd op: 03 May 2022

Audio in video: Muziek & voice-overs

Audio en video gaan niet samen als een zonnige dag en een picknick, maar als een zonnige dag en de zon. Ze zijn amper van elkaar te scheiden. Denk even aan de meest verdrietige filmscène die je ooit hebt gezien. Neem bijvoorbeeld de dood van Jack in Titanic, Mufasa in Lion King, of de executie van Coffey in The Green Mile. Weet je nog welke muziek er speelde? Zo niet, dan kun je vast wel bedenken hoe het ongeveer klonk. Neergeslagen, somber. Er kwam vast een viool in voor, een piano of tenminste een cello.

Denk vervolgens aan de meest vrolijke muziek die je kent. Vervang de droevige muziek door de vrolijke track. Hoe ziet de scène er nu uit?

Een veelvoorkomend effect op toeschouwers: mensen worden er ongemakkelijk van, zelfs boos. Ook al zijn de beelden fictief.

Incongruentie in video & audio

Kijk eens naar de comments op deze YouTube-video. Afgrijselijke maar puur fictionele apocalyptische beelden worden benadeeld door een zoetsappig liedje… dat nota bene afkomstig is van de jeugdserie Spongebob Squarepants. De comment met de meeste likes op dit moment van schrijven richt zich tot eerdere reacties. Reacties waarin kijkers hun ongenoegen uitten over de smakeloosheid van het filmpje. De film is fictioneel, maar het waargebeurde verhaal waarop het werd gebaseerd niet. En bij een verdrietig waargebeurd verhaal hoort nu eenmaal bepaalde muziek.

Is er sprake van incongruentie, dan vinden mensen dat vervelend – of juist hilarisch. Altijd geldt: het heeft effect.

Interessant genoeg kan een audiovisuele incongruentie juist een versterkend effect hebben in plaats van een tegenstrijdig effect. Eén commenter schrijft als reactie op de hierboven gelinkte video: “Is it just me or did this song actually make it sadder?”

We associëren droevige muziek zo sterk met neerslachtige scènes, dat elke opzettelijke incongruentie kan voelen als een aanval. Waarom? Onze emoties schieten in de verdediging. Ze worden niet serieus genomen. Stel dat je ontzettend verdrietig bent en je je emoties rustig wil verwerken met Sad Playlists op Spotify.... en het platform juist op dat moment uitsluitend vrolijke, upbeat tunes wil draaien. Je voelt je onbegrepen, geïrriteerd. Of misschien maakt het contrast tussen de muziek en je humeur je juist wel aan het lachen.

Het samenspel van visueel, auditief en kinesthetisch

Test het eens uit op jezelf: luister eens naar deze muziek en kijk rustig naar de afbeelding hieronder. Dit is het beginshot van de eerste scène van een video. Wat staat er te gebeuren? Geef het voor jezelf vorm. Wie of wat komt er in voor? Wat gaan ze doen? Hoe zullen ze zich daarbij voelen?

Hier begint onze video.

Luister vervolgens naar deze muziek en doe het nog eens. Wie of wat zie je nu? Wat gaan de personages doen en hoe voelen ze zich daarbij? En hoe verhoudt deze scène zich nu tot de vorige?

Speel met deze samenwerking tussen audio en video. Luister naar verschillende muziekstukken en zie wat het doet met je fantasie en je gemoedstoestand. Vind de juiste combinatie. Zo kan jouw publiek zich namelijk ook gaan voelen.

Get over the voice-over

Naast muziek geldt dat net zo sterk voor voice-overs. De filmwereld kent veel getalenteerde stemmen. Had Shawshank Redemption dezelfde lading gehad als het niet werd ingesproken door de lage, monotone stem van Morgan Freeman maar de hoge, energieke stem van Gilbert Gottfried?

Kijk en luister bijvoorbeeld naar deze video, waarin Gottfried het beroemde erotische boek Fifty Shades of Grey inspreekt. Erotisch? Niet zo meer. Wel ineens komisch, volgens velen.

Het bovenstaande is natuurlijk een makkelijk voorbeeld, want er is hier sprake van duidelijke opzet. Maar niet altijd worden stemmen bewust op een incongruente manier ingezet.

Denk aan het in het internetdomein bekend geworden zinnetje “Dumbledore asked calmly”. In een van de Harry Potter-boeken stelt Dumbledore Harry een vraag op kalme toon. De stokoude, wijze man is in de boeken typisch het geduld en de rust zelve. De filmvertolking door Michael Gambon pakt nogal anders uit. De vertolking riep in eerste instantie irritatie op bij fans, maar wordt tegenwoordig vooral grappig gevonden.

Kortom: als het aankomt op muziek en stemmen in video’s, is er altijd sprake van een bepaalde verwachting. Met die verwachting kun je spelen, met verschillende effecten op je publiek tot gevolg. Welke combinatie brengt het gewenste effect teweeg bij jouw unieke publiek?

Daar kom je wel achter. Zeker met ons!

Met ons de perfecte muziek en stemmen integreren in jouw nieuwe bedrijfsfilm? Bekijk ons assortiment aan videodiensten en let’s get to it.

Geschreven door:Redactie

Lees ook deze blogs

The corporate story goes...

Huisstijl ontwerpen: huisje, boompje, beestje

Jouw communicatieplan

1 2 3 10
Meer blogs
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram