0183 - 730469
Gepubliceerd op: 01 June 2022

Bezoekers op je website

Bezoekers op je website komen soms in golven. De ene maand blijft je website grotendeels onbezocht, de volgende maand stranden er een paar, en de maand daarna slaan ze in als een kleine tsunami. Vaak is die verandering het gevolg van een marketingcampagne, betaald adverteren of simpelweg de tijd van het jaar. Maar hoe maak je van die verloren internetsurfer, die bij toeval op jouw website aanspoelt, een vaste bezoeker? In essentie is het vergroten van die kans heel simpel.

Optimaliseer de basis

Voor de hand ligt het feit dat de basis van je website goed in elkaar moet steken. Zorg voor een overzichtelijke structuur, een legenda met duidelijke categorieën en een aantrekkelijk design dat aansluit bij jouw doelgroep. Content zoals relevante foto’s, informerende, sfeervolle of vermakelijke video’s en een relevant dienstaanbod geeft je website body. Het kan ook in je voordeel werken om een ‘lokkertje’ in te zetten. Denk aan gratis advies of een vrijblijvend eerste gesprek, korting voor je webshop of diensten of een gratis cadeautje bij aankoop. Het is echter niet noodzakelijk om je klanten op deze manier te verleiden. Lees hieronder maar eens verder bij ‘Beloon je bezoeker’!

Tegenwoordig bezoekt een groot deel van je online publiek jouw website vanaf een mobiel apparaat, zoals een telefoon of tablet. Het is dus zeer belangrijk dat de mobiele toegankelijkheid van je website ook geoptimaliseerd is.

Toegankelijkheid

In het wetenschappelijke artikel ‘Website design: Viewing the web as a cognitive landscape’ (2004) delen auteurs Rosen & Purinton een paar toegankelijkheidstips. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je je bezoekers niet onderwerpt aan een overdosis informatie, een zogenaamde ‘information overload’. Geef alleen de informatie die internetgebruikers – en dan met name potentiële klanten – nodig hebben. Zoeken ze meer informatie, dan kunnen ze contact met je opnemen. Zorg er dus altijd voor dat je contactinformatie goed te vinden is. Zelfs in het kleinste uithoekje van je website mag je bezoeker niet verdwalen.

We raden in de meeste gevallen ook aan om te verwijzen naar je social media kanalen. Embed bijvoorbeeld de feed van je Instagrampagina in je homepagina. De visuele aard van dat sociale platform kan je website kracht bijzetten, mits je social media posts visueel gezien aansluiten bij je huisstijl.

Daarnaast is het erg belangrijk om een goede webhosting in te schakelen. Als je website erg traag is of continu vastloopt (niets irriteert internetgebruikers meer dan een terugkerende ‘ERROR’-pagina) verlies je geheid bezoekers. Dit geldt ook voor je visuals. Een mooie lay-out is gunstig, maar als hij onnodig complex in elkaar steekt en zorgt voor lange laadtijden, is hij het doorgaans niet waard.

Beloon je bezoeker

Een effectieve manier om bezoekers te verleiden om terug te keren naar je website is 'beloning'. Zoals eerder genoemd kun je dat doen in de vorm van kortingen of cadeautjes, maar dat hoeft niet. Een niet alleen effectieve, maar ook voordelige manier om bezoekers te belonen is ‘visuele feedback’. Dit betekent in deze context niets meer of minder dan het visuele effect dat een actie van een gebruiker heeft op de website. Zoals een klik of een simpele muisbeweging. De website Patatap illustreert dit concept op een ‘extreme’ wijze. Als je ergens klikt of letters typt, reageert de website daarop met een willekeurig effect. Probeer het eens.

Dit zijn niet slechts een paar pixels. Dit zijn de digitale manifestaties van een potentiële klant! Zorg er dus voor dat waar de cursor ook belandt, hij altijd vindt wat hij zoekt. Het liefst inclusief een beloning in de vorm van visuele feedback. Dan bezoeken die paar pixels je volgende week misschien wel weer.

Nu is het voorbeeld van Patatap natuurlijk niet representatief voor wat je op een doorsnee website tegenkomt. Toch heeft ditzelfde concept ook betrekking op de website van een bakker of bouwbedrijf. Ook minimalistische visuele feedback beloont gebruikers van jouw website op een hele simpele manier: jouw website zorgt voor een fijne ervaring. Gaat een gebruiker met zijn cursor over een afbeelding en verandert die afbeelding vervolgens van kleur, dan interacteert hij of zij met je website. Dat zorgt voor visuele feedback die mensen volgens onderzoek als fijn ervaren. Je koopt je websitegebruikers op die manier als het ware om met een fijne gebruikerservaring. En dat noemen wij een win-winsituatie.

Voorbeeld: Proeverz

Als voorbeeld verwijzen we je graag naar een website waarmee we zelf heel bekend zijn. We hebben hem namelijk zelf gemaakt! Neem een kijkje op de website van Proeverz en oordeel in hoeverre deze voldoet aan alle bovenstaande eisen en richtlijnen. En bekijk meteen hun broodje Topper Speciaal, want ook die is jouw persoonlijke oordeel waard. Dat advies krijg je op de koop toe.

Hulp nodig bij de bouw of het onderhoud van je website? Klik verder naar onze diensten Website en Webshop en we helpen je graag verder.

Geschreven door:Redactie

Lees ook deze blogs

The corporate story goes...

Huisstijl ontwerpen: huisje, boompje, beestje

Jouw communicatieplan

1 2 3 10
Meer blogs
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram