0183 - 730469
Gepubliceerd op: 20 April 2022

TikTok & Marketing

TikTok. Het is een overweldigend populair videoplatform waarop talloze korte sketches rondzwerven. Dat weten de meeste mensen wel. Wij zijn er tegenwoordig ook te vinden. Maar wat kun je er eigenlijk mee? Dat ligt eraan wie je bent. Ben je ondernemer of marketingspecialist en zet je het platform graag in voor de marketingdoelen van je bedrijf, dan opent TikTok voor jou een vat vol mogelijkheden.

Wat is TikTok?

TikTok werd in 2016 opgericht en had binnen een jaar 100 miljoen gebruikers. Tegenwoordig heeft het volgens HootSuite een miljard maandelijks actieve gebruikers en kreeg het in maart van dit jaar elke seconde acht nieuwe gebruikers. Voor jongere generaties is het momenteel een sociale uitlaatklep waarin je zowel je diepgaande creativiteit als je dagelijkse roddelpraat kwijt kunt. Voor oudere generaties is het slechts een naam die geregeld voorbij komt in moderne media. Denk aan de nieuwslezers van het Jeugdjournaal, in wiens vocabulaires krioelen van volwaardige neologismen als ‘Insta’. Voor ondernemers is TikTok inmiddels een effectieve marketingtool geworden om diezelfde jonge generaties – lees: doelgroepen – te bereiken.

Shots entertainment

Zoveel populariteit was aanvankelijk gecondenseerd in doses van 3 minuten: dat was de de maximale lengte van een TikTok filmpje. Inmiddels is de maximale lengte van een video opgeschaald naar 10 minuten. Toch beslaan korte filmpjes nog steeds het gros van het TikTok-assortiment. Korte ‘shots’ van entertainment die gebruikers van het platform gedurende de dag tot zich kunnen nemen zijn al langere tijd in trek.

TikTok gebruikers delen graag korte, grappige video's op het platform. Het is mede bekend geworden met dansvideo's.

Wie gebruikt TikTok?

In Nederland zijn inmiddels 3 miljoen mensen TikTokker geworden. In januari van dit jaar schreef RTL nieuws dat 42% van de 15- tot 19-jarigen het platform dagelijks gebruikt. De laatste jaren is het platform ook steeds populairder geworden onder twintigers. Meer dan genoeg redenen om TikTok marketing eens te proberen! Fun fact: iets meer dan de helft van de wereldwijde gebruikers – namelijk 57% - is daarnaast vrouwelijk. Bestaat je doelgroep dus voornamelijk uit jonge vrouwen, dan is TikTok marketing geknipt voor jou.

Welke marketingmogelijkheden biedt TikTok?

Enquêtes wezen uit dat 73% van de gebruikers van TikTok zich meer verbonden voelen met bedrijven die ook actief zijn op het platform. 67% geeft daarnaast aan dat TikTok hen stimuleerde om geadverteerde producten aan te schaffen. Het resultaat: de trending hashtag ‘#TikTokMadeMeBuyIt’.

Volgens HootSuite blijven social media gebruikers langer hangen op TikTok dan op alle andere online platforms, zoals Pinterest of Instagram.

Zelfs als je jouw producten dus niet middels TikTok verkoopt, loont het al om simpelweg zichtbaar zijn op het platform, mits je jonge doelgroepen wil bereiken.

Marketingtechniek: grappige content

Gebruikers van TikTok zijn doorgaans op zoek naar vermakelijke, grappige content. De case van DuoLingo illustreert de effectiviteit van deze marketingtechniek. Toen DuoLingo begon met het posten van content op TikTok, waren ze niet succesvol. De reden: ze postten content die ‘Generatie Z’ (geboren tussen 1997 en 2012) niet aansprak. Pas toen DuoLingo hun contentstrategie aanpasten – en ze niet meer video’s van hun gebruikers postten, maar grappige video’s over hun mascotte, een groene uil – ervoeren ze succes.

Gebruikers vonden de content, die ondertussen uitgegroeid is tot een hoeksteen van DuoLingo’s marketingstrategie, nu oprecht grappig. Het resultaat: ze vormden een emotionele band met het bedrijf. Volgens onderzoek naar deze specifieke case is zo’n band van groot belang: “While regular marketing changes an individual’s attitude towards a company, emotional marketing incentives people to respond to those emotions and to move beyond a single purchase to long-term loyalty.” (Vásquez Rodriguez , The TikTok Effect: A case study on emotional marketing through social media, p. 7).

Fraimworks & TikTok

Bij Fraimworks hebben we meer dan voldoende ervaring met TikTok marketing (en andere sociale media) om je marketingstrategieën op gang te helpen. Zou je net als DuoLingo een humoristische campagne op willen zetten, maar weet je niet hoe? Op zowel creatief als praktisch gebied helpen we je niet alleen op weg, we zorgen ervoor dat alle digitale wegen naar jou leiden.

Geschreven door:Redactie

Lees ook deze blogs

The corporate story goes...

Huisstijl ontwerpen: huisje, boompje, beestje

Jouw communicatieplan

1 2 3 10
Meer blogs
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram