Veni, vidi, rode kruisje.
Je hebt maar ongeveer anderhalve minuut om indruk te maken op de kijker van een vacaturevideo. Heb je in die negentig seconden nog geen indruk gemaakt, dan klikt de meerderheid alweer weg.
Dat maakt een vacaturevideo een kunst die je onder de knie moet krijgen. Dat is de tijd en moeite waard, want ze zijn tegenwoordig ontzettend belangrijk. Ze zijn immers hét digitale wapen om die eindeloze alomtegenwoordige personeelstekorten te bestrijden. Zoals wij zeggen: een eerste ontmoeting verdient beeld én geluid.
Des te meer reden om de hulp in te roepen van een expert – en laten wij er nu één kennen.
We delen wat belangrijke do’s; de don’ts volgen daaruit vanzelf.
Allereerst: baseer je volledig op je doelgroep. Als zij je video niets vinden, dan bereikt deze nooit het beoogde doel. Blijf daarnaast altijd authentiek en trouw aan je bedrijfsidentiteit, anders prikken ze er zo doorheen. Gebruik – indien van toepassing – je eigen medewerkers. Interview ze, laat ze wat vertellen over je bedrijf. Dat maakt dat je kijkers hun (hopelijk vrolijke of betrouwbare) gezichten aan jouw bedrijf verbinden. Natuurlijk behoort het tot de mogelijkheden om een acteur in te huren, maar het meest authentieke resultaat krijg je door een medewerker zelf aan het woord te laten.
Je denkt misschien dat een acteur geschikter is voor jouw vacaturevideo. Het hangt af van je videoconcept. Zet je sterk in op een humoristisch of minder traditioneel concept, dan zou het inderdaad zo kunnen zijn. Ga je echter voor een ‘kijkje in je bedrijf’ en laat je personeelsleden vertellen wat er zo leuk is aan het werk, dan is een echte medewerker doorgaans geschikter. Loopt een sollicitant bij jouw bedrijf binnen voor een gesprek, dan zorgt dat voor een uniek moment van herkenbaarheid!
Schep een gemoedelijke sfeer en onderscheid jezelf, maar wees niet onrealistisch. Maak geen valse beloftes. Tenzij je out of the box wil gaan, natuurlijk. Dan kun je zo onrealistisch en humoristisch zijn als je zelf wil. Dan is het wel gunstig als die stijl ook een beetje aansluit bij je bestaande bedrijfsstijl. Denk aan de vacaturevideo voor een Pakketknuffelaar van Coolblue of het gebruik van poppen door Dropbox – beide bedrijven die indruk maken door op de lachspier te werken.
Distribueer je video online waar deze de meeste reuring veroorzaakt. Als je mensen op een bepaalde manier triggert, zullen ze je video delen. Met familie, vrienden, en vanaf daar glipt je bedrijf de wildwaterbaan van het internet in.
Ter illustratie lopen we een paar cases uit eigen assortiment langs en kijken we naar wat elke specifieke video zo sterk maakt.
All-Om. Onze mysterieuze vacaturevideo laat zien hoe je als keukenmonteur een ware held kan zijn: één die met laagdrempelige handelingen een prachtige keuken creëert. De video toont waarom het beroep van keukenmonteur zo mooi is. Pas aan het einde van de video wordt volledig duidelijk dat de in mist gehulde hoofdpersoon een keukenmonteur is.
Onze bedrijfsfilm c.q. wervingsvideo voor Banen in het Groen laat zien hoe krachtig het kan zijn om je eigen medewerkers aan het woord te laten. De twee sprekers dragen de video. “We doen het ten slotte samen.”
Tijd om de adrenaline weer te voelen! En dat middels ons laatste voorbeeld: Kleyn Trucks. Werken met rijdende titanen, dat zorgt voor een adrenalinerush. In deze vacaturevideo spelen we dan ook in op een gevoel.
Wij kennen verschillende inhaakmethoden voor een vacaturevideo. Het begint allemaal met jouw doelstelling en de doelgroep die je beter hoopt te bereiken.
Van daaruit gaan we creatief aan de slag met een concept!